divendres, 14 de novembre del 2014

INFORME SOBRE EL PROJECTE CASTOR DEL SÍNDIC DE GREUGES


El Síndic de Greuges de Catalunya va mantenir reunions amb representants d’entitats socials i de col·legis professionals, entre els quals el Col·legi de Geòlegs de Catalunya, arran de la publicació del Reial decret llei 13/2014, de 3 d’octubre. Amb aquest decret s’adopta la renúncia de la concessió del magatzem subterrani de gas Castor, fixant una indemnització per a la companyia Escal UGS de 1.350 milions d’euros que es pagarà a partir del rebut del gas durant els propers 30 anys. 

A partir d’aquestes reunions es van estudiar les possibles vies d’impugnació de la indemnització fixada, apuntant presumptes irregularitats en la gestió, la tramitació i l’execució del projecte, des d’una perspectiva de caràcter tècnic i jurídic. L’objectiu de la comissió tècnica va ser intentar objectivar possibles negligències en l’execució del projecte. L’informe tècnic que aporta el document del Síndic, en el marc de la comissió tècnica, conclou: 

1) Que hi ha seriosos dubtes sobre la validesa del sistema geològic i, consegüentment, del model dinàmic, fonamentalment per la manca d’evidència en la qual s’ha basat Escal UGS, evidències a les quals tampoc no han tingut accés els auditors tècnics del projecte.

2) Que els riscos geològics han estat subestimats, o bé ignorats, i els estudis no s’han portat a terme de forma professional, atès que manca una estimació dels costos associats (econòmics, mediambientals, socials, etc.), sobretot amb relació a la probabilitat d’un terratrèmol catastròfic a la zona a conseqüència del projecte Castor. 

3) Que les recomanacions de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya sobre les bones pràctiques en la injecció de gas tampoc van ser seguides per Escal UGS, SL. 

Els diferents tècnics van apuntar disparitat de criteris pel que fa a l’oportunitat del desmantellament de la planta o la possibilitat que en sigui viable el funcionament en un futur. S’apunta que només els geòlegs petrolífers o els enginyers de magatzem poden determinar la viabilitat o no de la plataforma Castor. Podeu revisar tot l’Informe sobre el Projecte Castor del Síndic de Greuges de Catalunya a l'enllaç:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada