dimecres, 22 d’octubre del 2014

ACTUACIONS DEL SÍNDIC DE GREUGES CONTRA LA PLATAFORMA CASTOR

El propassat 14 d'octubre, el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, es va desplaçar a les Terres de l'Ebre amb l'objectiu de treballar conjuntament amb els alcaldes de les localitats d'Alcanar, Ulledecona i Sant Carles de la Ràpita sobre les mesures que cal emprendre per exigir una restitució de drets pel fiasco del projecte Castor. També es va reunir amb els representants de la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia i amb altres entitats de la zona.

El Síndic considera que el Govern català hauria d'assumir un paper actiu i oferir un servei d'assessorament i suport als afectats perquè instin les reclamacions que es considerin oportunes. Entre altres accions, el Síndic insta la Generalitat, en coordinació amb el Govern de l'Estat, a dur a terme els peritatges pertinents sense tràmits previs.

A banda dels danys materials, el Síndic també destaca que cal que es compensin els danys morals patits amb motiu del projecte Castor i que s'avaluïn a les persones que els reclamen, en les mateixes condicions, suport i assessorament que els afectats per danys materials. A més de prioritzar el pagament i les indemnitzacions, el Síndic insisteix que cal que tècnics independents facin un estudi abans de sis mesos per saber com la hibernació de la plataforma Castor pot afectar el medi ambient. També cal que s'estudiï com afectarà el manteniment de l'estructura. El Síndic fa més d'un any que està investigant les possibles irregularitats en la gestió i en les autoritzacions del magatzem de gas, així com els danys materials i els efectes dels moviments sísmics ocorreguts a la zona més pròxima de l'estructura a la tardor del 2013 que van assolir un grau de 4,3 d'escala.

El setembre del 2014, la Plataforma en Defensa de les Terres del Sénia va entregar al Síndic més de 500 queixes, en les quals expressaven el seu rebuig al projecte i ressaltaven la importància d’exigir responsabilitats a les administracions que van aprovar el projecte, malgrat les advertències i els informes tècnics de risc.

El Síndic també es va reunir el 15 d'octubre amb representats dels consumidors, sindicats i els col·legis professionals d'enginyers de camins, enginyers industrials, advocats i geòlegs, per treballar les mesures que cal adoptar per evitar que prosperi el Decret Llei aprovat pel Govern espanyol. Entre altres aspectes, aquest decret estipula que siguin els consumidors els que assumeixin el cost de les indemnitzacions a les companyies concessionàries. Aquestes indemnitzacions s'avaluen inicialment en 1350 milions d'euros, que es recaptarien a partir de les factures dels consumidors de gas en els propers 30 anys.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada