diumenge, 28 de setembre de 2014

22 MILIONS DE DESPLAÇATS PELS DESASTRES NATURALS EL 2013


Les catàstrofes naturals van fer desplaçar més de 22 milions de persones el passat any 2013, tres vegades més desplaçats que els causats per conflictes bèl·lics. 

Segons dades de l’Observatori de les Situacions de Desplaçaments, òrgan del Consell Noruec per als Refugiats, que va presentar el seu darrer informe, es constata que la major part d’aquests “refugiats naturals” van esdevenir a partir de desastres climàtics (tifons, inundacions, ciclons,..) i geològics (terratrèmols, volcans, esllavissaments,...). 

Tot i així, l’any 2013 no ha estat un dels pitjors anys en desplaçats de població per catàstrofes naturals. A l’any 2010 la xifra es va elevar fins als 42 milions de desplaçats, bona part d’ells pels terratrèmols de la Xina, Haití i Xile i les inundacions al Pakistan. A l'any 2012 la xifra es va elevar fins als 32,4 milions de desplaçats.

L’informe ressenya que l’abast de les catàstrofes té un origen humà, en tant que una millora urbana, dels mitjans de protecció contra les inundacions i normes adequades per a la construcció (normativa sísmica, planificació territorial en consonància amb el risc geològic i ambiental) permetrien atenuar l’impacte d’aquests esdeveniments. Una de les conclusions és que la vulnerabilitat depén d’aspectes socio-econòmics i que, per tant, la població més pobra és més vulnerable a les catàstrofes naturals i al canvi climàtic.

Cap comentari:

Publica un comentari